Raja Bernard
Geschäftszimmer
Tel: 0228 73 62939

Sie sind hier: Startseite Veranstaltungen Perspektiven der Moderne: Hélène Landemore: Pathologies of Exclusion: the Case of the French Headscarf Affair

Termin: 24.06.2015 Uhrzeit: 18:00 - 19:30 ( Mittwoch )

Vortrag
Referent/in: Prof. Dr. Hélène Landemore, Associate Professor of Political Science (Yale University)
Inhalt:
  • Hélène Landemore ist Associate Professor of Political Science (Yale University)Hélène Landemore
  • Abstract
    In 1989, three young Muslim teenagers were expelled from the collège ( junior high school) Gabriel-Havez in Creil, a suburb of Paris, for refusing to take off their headscarf in class. Since then the affaire du voile, or headscarf dispute, has been a divisive and controversial issue in French politics. This lecture offers an analysis of the affaire through the framework of deliberative democracy, the epistemic benefits of inclusion, and the problem of value diversity.
  • Zum Gesamtprogramm der Vortragsreihe ›Perspektiven der Moderne

Öffentliche Veranstaltung: Ja